פתיחת תיק עצמאי, עוסק מורשה/פטור, מה כדאי?
לפני שמתחילים עם הסברים לגבי אופן פתיחת התיק, השלכות, משמעות והלכה למעשה, נאחל לכם הצלחה מכל הלב בדרך העסקית החדשה, מדובר בהחלטה משמעותית, חיובית ומרגשת שתוביל לתקופה מעניינת ומאתגרת כאחד.
מאיפה מתחילים???
בחירת סוג עוסק במע"מ – עוסק פטור או מורשה:
ראשית, בעת פתיחת תיק עצמאי במע"מ, יש לבחון תחילה איזה סוג עוסק ברצונכם לפתוח, עוסק פטור או עוסק מורשה (להרחבה – סוגי עוסקים במע"מ), מדובר בהחלטה משמעותית ביותר בעת פתיחת התיק, שינוי סוג עוסק הינו תהליך סבוך ומורכב, לכן רצוי לדעת, להכיר ולהבין את החשיבות בבחירת סוג העוסק.
עוסק פטור:
עוסק שמחזור העסקאות שלו בכל עסקיו אינו עולה על 98,707 שקלים (בשנת 2017) חדשים לשנה או על סכום גבוה יותר שקבע שר האוצר (להרחבה – סוגי עוסקים במע"מ).
עוסק פטור אינו משלם מע"מ על ההכנסות (עסקאות), וכן אינו זכאי לנכות תשומות (הוצאות).
חשוב לציין, אי דרישת מע"מ על ההוצאות אינה משנה את העובדה שצריך לאסוף הוצאות, היות ומדובר בהוצאה לכל דבר לעניין מס הכנסה, על אף שלא ניתן לקזז מע"מ בגין ההוצאות כאמור.
עסק שמוגדר כעוסק פטור בתחילת דרכו "נתפס" כ – "בתחילת דרכו", "עסק קטן", הכל מבלי להכליל, כל מקרה לגופו.
מהם תחומי הפעילות שלא ניתן להיות מסווגים כעוסק פטור (ללא קשר לגובה מחזור ההכנסות):
אגרונום, אדריכל, הנדסאי, חוקר פרטי, טוען רבני, טכנאי, טכנאי-שיניים, יועץ לארגון, יועץ לניהול, יועץ מדעי, יועץ מס, כלכלן, מהנדס, מודד, מנהל חשבונות, מתורגמן, סוכן ביטוח, עורך-דין, רואה חשבון או שמאי, בעל מעבדה כימית או רפואית, וכן עוסקים שעיסוקם מתן שירותים מהסוגים המפורטים בתקנה 6א לתקנות מס ערך מוסף, התשל"ו-1976, ולגבי אותם שירותים בלבד.
רופא, לרבות פסיכולוג, פיזיותרפיסט, רופא וטרינר, רופא שיניים או מרפא שיניים.
בעל בית-ספר לנהיגה על פי רשיון שניתן לפי סעיף 15 לפקודת התעבורה.
בעל בית ספר לרבות גן ילדים, שבו לומדים או מתחנכים תלמידים באופן שיטתי ושאיננו מלכ"ר וכן בית ספר שבו ניתנת הדרכה מקצועית, עיונית או מעשית, לרבות הדרכה לאמנויות ולספורט, לקבוצות שבכל אחת מהן לא פחות מחמישה תלמידים, להוציא הדרכה מקרית של לא יותר משלושים ימי הדרכה בכל קבוצות התלמידים אשר הופעלו באותה שנת מס; סוחר מקרקעין או מתווך מקרקעין; סוחר רכב ומתווך רכב.
במידה ועניתם על אחת מההגדרות הנ"ל, אין זכות בחירה, חובה להיות עוסק מורשה!
עוסק שעבר את התקרה השנתית 98,707 שקלים (בשנת 2017), לא יכול להיות עוסק פטור למשך שנתיים, אלא באישור מנהל מע"מ, קורה במקרים חריגים.
עוסק מורשה:
עוסק מורשה מוגדר מי שלא עוסק פטור, ניתן לבחון על דרך השלילה או על פי רצון העוסק, בהחלט סביר וריאלי לסווג את העסק כעוסק מורשה ברוב המקרים, לדוגמא – מחזורים גבוהים, תחום פעילות שמחייב להיות מוגדר עוסק מורשה, סוג השותפים (חברה שותפה, במקרה של שותפות – להרחבה פתיחת שותפות), בחירת סיווג עוסק מורשה מבחינה שיווקית, פרסום, ניראות, דרישת מע"מ על הוצאות ועוד.
עוסק מורשה או עוסק פטור:
עוסק פטור מיועד לעסקים עם מחזור הכנסות (לא רווח, אלא הכנסות) נמוך יחסית, מחזור נכון לשנת המס 2017 עומד ע"ס 98,707 ש"ח, ואילו עוסק מורשה מיועד למצבים שבהם המחזור עובר את התקרה כאמור לעיל, ראוי לציין כי בהחלט ישנם מצבים שבהם, על אף מחזור נמוך נמליץ להיות עוסק מורשה, מסיבה של קיזוז במע"מ, ניראות מול הלקוחות (עוסק פטור בעיני רבים נתפס כ – "עסק קטן", מבלי להכליל).
מרוב המקרים שיצא לנו כמשרד שמייצג מאות בעלי עסקים, הבחירה – עוסק מורשה או פטור נובע בעיקר משיקול מחזור הכנסות, אופי הלקוחות שאיתם העסק עתיד לעבוד (פרטי/עסקי), היבט שיווקי מול הלקוחות, ניכוי תשומות (הוצאות), אלה הסיבות השכיחות בעת קבלת ההחלטה.
טפסים:
אם כך, אחרי שקיבלתם סקירה בנושא סוג העוסק, מגיעים לפתיחת התיק בפועל, יש להצטייד במסמכים הבאים:
- טופס 821 – פתיחת תיק במע"מ, יש למלא את הדף הראשון בלבד.
- ספח שיק מבוטל או אישור ניהול חשבון בנק.
- צילום תעודת זהות או רישיון נהיגה – במידה ומדובר בדירה שכורה שהכתובת שונה מתעודת הזהות, יש להמציא חוזה שכירות בעת פתיחת התיק.
- תעודת מקצוע – רק כאשר מדובר במקצוע שדורש חובת הוכחה לעיסוק במקצוע, לדוגמא ראיית חשבון, עריכת דין, רופא וכדומה.
הערות והמלצות:
חשוב להקפיד על הגדרות נכונות בעת פתיחת תיק כפי שציינו בהתחלה, אנחנו נתקלים במקרים רבים שבהם פתיחת התיק הוגדרה בבסיס בצורה לא נכונה, לדוגמא סיווג עוסק לא נכון (שגיאה חמורה), ענף שגוי שמשפיע על רווחיות ואופי פעילות, הגדרה לא נכונה משפיעה על הוראות ניהול ספרים במס הכנסה, נקודה שבדרך כלל לא לוקחים בחשבון, ומקרים רבים נוספים.
רצוי להיוועץ עם גורם מקצועי בעת פתיחת התיק בשלבים הקריטיים, ההגדרות הראשוניות, כמובן, כמו תמיד, נאחל לכם בהצלחה!
לפרטים נוספים ו/או שאלות והבהרות נוספות ניתן לפנות לאבי ביטן, רו"ח ו/או רון ביטן, רו"ח ממשרדנו.
שימוש במידע המקצועי באתר הינו על אחריות המשתמש בלבד ואינו מהווה תחליף ליעוץ ו/או חוות דעת.
